Благодарение на Никола Рахнев, създател на инициативата за залесяване Гората.бг, разбрахме, че се подаряват още 18 000  3- годишни фиданки от вида цер – Quercus cerris. Те са с размери 40-50 см.

Видът е разпространен в цяла България, той е местен и устойчив. Подходящ е за създаване на гори и за градска среда. В идеални условия дъбовете от този вид достигат 35 метра височина и живеят до 700 години. Желаещите да получат този разсад се ангажират да положат най-добрата възможна грижа за тяхното оцеляване, на подходящи терени, съобразявайки се с разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие, Закона за защитените територии, Закона за горите и всяко приложимо законодателство.

Според нас Община Трявна може да се възползва от тази възможност и с подкрепата на доброволци да разсадим и дадем началото на една млада дъбова гора.

Обърнахме се към кмета на общината с предложение да реализираме такава съвместна инициатива.

Ние сме готови да се включим, поемайки разхода за доставката на фиданките, който би бил за сметка на получателя, както и предоставяйки своя безвъзмезден труд и организирайки допълнително доброволци, които да се включат в подготовката на терена, засаждане на разсада и част от последващите грижи.

От администрацията очакваме да намери и предложи най-подходящия терен за залесяване на въпросните фиданки, в съответствие  с изискванията и препоръките за оптимално отглеждане на този вид и да определи какво е оптималното количество фиданки за този терен.

Очакваме положителното становище на кмета на Общината, в което не се съмняваме и ще ви информираме за по-нататъшните ни съвместни действия по тази инициатива.

Писмо до кмета а Община Трявна във връзка с предложение на Гората.бг

No responses yet

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *