Продължава да ни вълнува темата за качеството на водата от местните чешми.

Имаме писмо, с което Община Трявна дава информация как са изпълнени предписанията на РЗИ – Габрово и защо са поставени табели „Водата не е годна за пиене!“ на 6 местни водоизточника.

Единствения логичен извод от писмото на заместник-кмета Маринов е, че за всичките 6 окичени с табели чешми Община Трявна не може да установи и/или няма достъп до техните каптажи и резервоари, което прави почистването им невъзможно.

От писмото става ясно още, че на чешмите, на които не се извършва контрол на качеството на питейната вода, не се поставя никаква табела. Същото е и с чешмите, които се контролират, но водата е годна за пиене, което сякаш създава сериозен риска човек да вярва, че пие питейна вода, а всъщност тя да не е проверявана.

Допълнително попитахме какво се прави за избягване на този риск.

Предложихме на Община Трявна да потърси съдействието на своите граждани, за да определи местоположенията и поиска достъп до каптажите и резервоарите на заклеймените 6 чешми. Вярваме, че тревненци и плачковчани биха помогнали в това отношение на администрацията и дори имаме напълно надеждна е детайлна информация за единия местен водоизточник.

Междувременно все още очакваме отговор от РЗИ, с който да бъдат предоставени тези предписания, както и допълнителна информация за действащата нормативна уредба и установени процедури за регистрация на допълнителни чешми, които да се проверяват.

Отговор на Община Трявна

Допълнително питане към Община Трявна

Искане за информация до РЗИ-Габрово

One response

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *