Верни на поетия ангажимент на 4 декември  внесохме в деловодството на Общински съвет – Трявна предложение за стартиране на производство по несъстоятелност на общинско дружество „Здравец“.

Многократно, опирайки се на документи предоставени от самото дружество, се убедихме, че вероятността това дружество да покрие задълженията си в обозримо бъдеще е меко казано малка. Същевременно сечта в общинските гори продължава, а Община Трявна срещу това има теоретичен приход по 7 лева на кубик.  

Икономическа полза от съществуването на дружеството трудно може да се открие предвид огромните задължения и голямата пропаст между приходите на кубик добита дървесина за „Здравец“ и постъпленията в общинската хазна.

Дружеството отдавна няма социална функция, след като спря да стопанисва общинските басейни.

Екологичната полза е по-скоро с отрицателен знак: През 2020 година бяха изсечени над 2 200 кубика дървесина, 700 от които – вековни дървета. Предстои да бъдат изсечени още през 2021 година. Във вододайна зона. В район, подходящ за изграждане на туристически маршрути, в район до природен парк.

В последния си отговор до нас ВрИД управител на „Здравец“ потвърждава, че дружеството е свръхзадължено и би трябвало да бъде стартирана процедура по обявяването му в несъстоятелност, но като се позовава на двете отхвърлени от общинския съвет предложения за това, отказва да поеме инициативата.

Отговорността действително е на Общински съвет – Трявна като принципал на дружеството да вземе най-сетне това решение.

Време е да спрем да губим гори в името на изгубена кауза!

Предложение 471/4.12.2020

No responses yet

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *