Да бъде закупена филтрираща система за премахване на механични примеси и мътност от питейна вода гр. Трявна предлагат общинските съветници от „Демократична България Обединение“ (ДБО) Маргарита Симеонова и Боян Грозев. Системата ще позволи да бъдат уловени и пречистени механичните замърсители, които попадат в питейната вода на Трявна от откритите водохващания в района на Гръбчево. Системата трябва да бъде изградена преди главния резервоар, от който се захранва целия град.

„Предложението идва като резултат от една среща с директора на дирекция ВиК във Регионалното министерство, на която заедно с тогавашния заместник областен управител Ивелин Стоянов поставихме проблемът с качеството на водата, която ползват и плащат тревненци. След това изискахме информация от ВиК оператора, проведохме допълнителни срещи и разговори с експерти, проучихме възможностите на пазара. Надяваме се, че кмета на Трявна и Общинския съвет ще приемат нашето предложение, защото в сегашната ситуация е ясно, че колкото и да ни се иска, държавата няма скоро да инвестира в довършването на хидровъзел „Нейковци“ и пречиствателна станция за питейни води за Трявна. Тази инвестиция е несравнимо по-малка, а ще реши основния проблем с показателя мътност“, коментира Боян Грозев.

За сравнение хидровъзел „Нейковци“ и ПСОВ за гр. Трявна ще струва десетки милиони, а изграждането на филтриращата система, включително сервизната постройка, която да я защити от атмосферни влияния – 240 000 лева.

Това предложение на съветниците е част от дискусията по проекта за капиталова програма на община Трявна за 2023 година. Съветниците от ДБО искат още остарялата и изначално неподходяща подова настилка в Многофункционална зала „Дръзновение“ в НЧ „Пенчо Славейков-1871“ да бъде изцяло подменена с устойчива винилова настилка. Освен за камерни концерти, малки спектакли и дискусионни среща, залата се ползва за репетиционна на емблематичния Танцов ансамбъл „Трявна“. Използването й в момента е затруднено от нарушения под, а разместените и свободни ламели на ламината го правят дори опасно.

Маргарита Симеонова и Боян Грозев настояват още да продължи работата по проектиране на две транспортни връзки, които да облекчат и направят по-безопасен трафика в централната част на Трявна – за свързване на двете части на улица „Димитър Горов“ и за свързване на наскоро ремонтираната улица „Украйна“ с улица „Шипка“.

Съветниците предлагат още да бъдат предвидени средства за благоустрояване и отводняване на междублоково пространство „Христо Смирненски“ 30, ремонт на подпорна стена на ул. „Бреза“ 34, ремонт на улица „Красна поляна“ в квартал Димиев хан, чието лошо състояние прави на практика неизползваем иначе изправния в техническо отношение ЖП прелез, поставяне на решетка преди заустването в бетонно подземно корито на дерето на улица „Златьо Ошански“, което стана причина за голяма част от щетите по частни имоти при наводнението в Трявна от 12 юни 2022 година. Симеонова и Грозев настояват и за довършване на ремонта на улица в квартал „Хитревци“, за който бяха предвидени средства и през 2022 година, но както се оказва ремонтът е направен само до средата.

Очаква се проектът за Капиталова програма на Община Трявна за 2023 година и предложенията на съветниците от „Демократична България Обединение“ да бъде разгледан на предстоящото заседание на общински съвет – Трявна на 23 февруари.

Ето и пълният текст на Писмото на групата ДБО в Общински съвет – Трявна

No responses yet

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *