Кога все пак ще отвори тревненския басейн може да знае само кмета, но ние можем да публикуваме малко факти, които да осветлят, защо до сега не работи.

На 18 април действащия до тогава наемател на басейна внася искане (1) до кмета за прекратяване на договора по взаимно съгласие.

Още същия ден, на 18 април, заместник-кметът подписва анекс за прекратяване на договора (1) по взаимно съгласие, както е пожелал наемателя и то с действие от същата дата.

44 дни преди началото на сезона наемателят се сеща, че не му се работи, а заместник-кметът се съгласява басейна да остане без стопанин.

За двете години, в които договорът е действал наемателят двукратно, по предложения на кмета, беше освобождаван от наемни вноски за общо 3611,76 лева.

В резултат за двете години действително са внесени наеми за 2921,41 лева. Вярно прочетохте, внесеното е по-малко от опростеното.

Отгоре на това, през 2021 година в Капиталовите разходи на Общината похарчихме 49 578 лева за ремонта на същия този басейн.

18 април 2022г. е бил натоварен понеделник за администрацията. В същия този ден заместник-кметът, току що получил заявление от наемателя и вече съгласил се да прекрати договора за наем по взаимно съгласие, успява и да внесе предложение до общинския съвет за откриване на нова процедура за избор на наемател.

Общинския съвет, поставен пред свършен факт при вече прекратен договор, прие предложението за нова процедура на 28 април. 34 дни до началото на сезона.

На 11 май, 21 дни преди началото на сезона, кметът обявява тази процедура. Документи за търга се купуваха до 30 май, т.е. един ден преди датата, в която евентуалния нов наемател следваше да открие басейна. Мераклии обаче не са се явили, нито тогава, нито до втората дата за купуване на документи, 17 юни.

Логичен изход предвид обявяването в последния момент и технологичното време за подготовка на басейна за отваряне, а и е публична тайна че и преди и след ремонта за близо 50 000 лева басейна си има течове.

Още  през лятото на 2020 година, когато кметът сигнализира общинския съвет за изключително лошото състояние на тревненски басейн, поискахме цялостна сметка, колко би струвал ремонт, който да реши всички проблеми на съоръжението. И за да преценим дали си струва поискахме и прогнозна стойност за препроектиране и изграждане наново на модерен,  евентуално дори с възможност за покриване басейн, включен в митичната спортна зала. Предположете дали сме получили нещо подобно.

На 10 юни, виждайки че нов наемател няма, няма изгледи и да има, поискахме информация за резултата от новата процедура и прекратяването на стария договор. Попитахме и дали сегашната администрация ще осигури работата на басейна при липсата на наемател, както е правено и преди и кога ще отвори басейна.

На 29 юни получихме отговор, в който се изясняваха някои обстоятелства, но дата за отваряне на басейна не беше посочена, но ни увериха, че се работи по подготовката за това.

Скоро след това се появиха основания за оптимизъм – започна чистене и косене на басейна. Появи се и вода. Басейнът обаче не заработи.

На 12 юли, в рамките на среща по друг повод, разбрахме от кмета, че съоръжението е подготвено, но водата е студена и предстои администрацията да  назначи нужния персонал, за да започне работа.

Явно това все още не се е случило, но нещо ми подсказва, че до излъчването на виртуалния приемен ден на кмета, „в началото на месец август“, тревненския басейн ще отвори.

Подготовката е толкова напреднала, че дори музиката работи, макар и тихо.

Да бъдем оптимисти!

Цитираните документи по реда на тяхното получаване:

  1. Предложение от заместник-кмета за откриване на нова процедура за отдаване на басейна под наем от 18 април
  2. Питане от Боян Грозев за договора за наем и отварянето на басейна от 10 юни
  3. Отговор от кмета на питането, получен на 29 юни
  4. Документи към отговора, получени на 30 юни

No responses yet

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *