Любопитно ли ви е как се променят таксите, цените и сроковете на услугите, предоставяни от Община Трявна според предложението на администрацията?

След изрично настояване администрацията подготви сравнителна таблица, какви са били цените и сроковете и какви ще бъдат според внесеното предложение за промяна на Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги.

Сравнявайки предложението, което предстои утре да гласува Общинския съвет и това, което преди малко повече от година събра само 3 гласа „ЗА“ и беше отхвърлено, установих, че те са почти идентични.

Идентични са до толкова, че Администрацията е включила като предложение за промяна, добавяне в наредбата още през април миналата година тарифа за ползване на закупения контейнеровоз и тя остава без промяна спрямо тяхното предложение от миналия април. Администрацията отново ни предлага, нещо което вече сме приели и по което се предоставя услуга от около година, защото е било в старото предложение, което ни се внася отново.

Любопитното е, че цените в тарифата би трябвало да са предложени на база разходите на администрацията за предоставянето на дадената услуга. Еднакви предложения с година разлика, на фона на сегашната инфлация, скока в цените на тока, горивата и консумативите, буди съмнения в точността на изчисленията зад двете еднакви предложения. Впрочем администрацията така и не представи на Съвета нито една таблица за ценообразуване.

Има обаче и нови моменти – чл. 38., в който се добавя изричен текст,че за всички тези цени се начислява допълнително ДДС. Този текст липсва в действащата Наредба и в предложението от миналата година и на практика означава, че към увеличението на всички тези цени и такси, следва да си добавим още едни 20% върху всички цени в предложението, защото до сега ДДС беше включен в обявената тарифа, а с новото си предложение администрацията иска да го начислява допълнително върху тях.

Ето и обещаната СРАВНИТЕЛНА ТАБЛИЦА

No responses yet

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *