Община Трявна провеждала „обществено обсъждане“ на проекта за реконструкция на улиците „Захари Петров“ и „Цаньо Шишков“. Че те се нуждаят от ремонт повтаряме повече от година и е ясно, че подкрепяме внасянето на това проектно предложение, НО:

  • Съобщението на сайта не може да мине за обсъждане, защото не предполага диалог, а просто казва, какво ще прави администрацията, без дори да даде подробна информация за проекта.
  • Не са качени техническите проекти, които администрацията така или иначе трябва да има сканирани. От тях щяхме да разберем проекта за „реконструкция“ на улиците ли е или само за преасфалтиране, както и защо се планира да се ползват градински бордюри?
  • Община Трявна е похарчила през 2021 година 46 200 лева за технически проекти и авторски надзор, а въпреки многократното ни настояване за тези две улици не бяха предвидени средства в миналогодишния бюджет?
  • Тези пари на практика изчерпват максималната стойност на общите разходи по проекта и дори да са без ДДС пак остават едва 2 700 лева за задължителния по ЗУТ строителен надзор за двете улици. Само за „Лясков дял“ за същата услуга са платени 4 000 лева. Това на практика означава, че ще се наложи Община Трявна да дофинансира проекта, което обаче не е посочено в презентацията.
  • Имам известни притеснения относно покриването на критериите за оценка и най-вече този за иновативност. Със свито сърце очаквам да видя на каква неприлагана до момента в нашия край техника за асфалтиране ще станем свидетели?

В заключение искам още веднъж изрично да заявя, че подкрепям разработваното проектно предложение, като се надявам преди неговото подаване и до края на общественото обсъждане посочените неясноти да бъда изправени.

Искрено желая проектното предложение да получи одобрение и то в най-кратък срок, за да може да се пристъпи и към реалните дейности по ремонт на тези улици, които бяха закъснели още миналата година по това време (снимката е от тогава).

Надявам се и качеството на изпълнението да бъде на нужната висота, за което гарант ще бъде общинска администрация, която трябва да упражнява по-активен инвеститорски контрол, както нееднократно сме коментирали.

Становище на Боян Грозев по „общественото обсъждане“

No responses yet

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *