Кметът отново поиска от общинските съветници становище как да се управляват общинските гори. Ето мотивите за нашия ОТГОВОР.

Много пъти сме споделяли, че най-добрият за Община Трявна вариант за управление на горите е създаването на предприятие по ЗОС, което предлага едновременно гъвкавост, прозрачност, отчетност и рентабилност.

Предимствата на този вариант са много, но той е обречен на неуспех, ако е нежелан и саботиран от изпълнителната власт, която би трябвало да го приложи.

В разчетите за такова предприятие кметът вече за втори път завишава разходите, достатъчно за да излезе предприятието на загуба. Този път разходите са увеличени с над 40 000 лева за харчове, които спокойно могат да бъдат спестени, а приходите са на база цени от 2020 година и за това занижени с 22 500 лева. Благодарение на тези еквилибристики в разчета на кмета предприятието излиза на загуба от 23 080 лева.

Колкото и да поддържаме идеята, дори ние не бихме одобрили да създадем  структура, която още първата година да натрупа  петцифрена загуба. Но нищо не се оставя на случайността.

В разчета си кметът залага такова възнаграждение за директор на предприятието, че на обявения конкурс за длъжността да не се яви никой. Възнаграждението в разчета на кмета е с 40% по-ниско от уточнения на двете проведени срещи минимум, за да бъде позицията привлекателна.

Резлутатът ще бъдат поредица от безплодни конкурси, на които няма да се явят кандидати, а през това време ще кършим пръсти и ще се сърдим на Общинския съвет, че е взел такова неизпълнимо Решение.

Нашето становище отчита сериозното увеличение на цените на почти всички стоки, включително горивата и електроенергията, което съществено увеличава разходите на Община Трявна. Ситуацията е повече от несигурна, а все още нямаме нито Държавен бюджет, нито общински.

В тази несигурна ситуация и при видимото нежелание на кмета на Община Трявна за създаването на предприятие по ЗОС тази идея става неизпълнима. За това бихме подкрепили предоставяне на управлението на горските територии, собственост на Община Трявна на ТП „Държавно горско стопанство Плачковци“.

Невъзможността на настоящите Общински съвет и кмет за вземане на устойчиво и последователно решение за управлението на горските територии, собственост на Община Трявна, не бива да носи тежест отвъд настоящия мандат, за това препоръчваме срокът на договора да бъде една година, но няма да подкрепим срок повече от 2 години.

Очакваме на предстоящата другата седмица сесия да има такова предложение от кмета на общината и ще гласуваме според изпратеното днес становище.

Искане за становище от кмета на Община Трявна

Становище на групата ни в Общинския съвет

No responses yet

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *