Кандидатстването пред Норвежкия финансов механизъм за енергийна ефективност на здравната инфраструктура на Общината беше един от мотивите, с които колегите в Общинския съвет ни призоваха да оттеглим предложението си за отопление на поликлиниката.

До този момент няма публикувана информация за отваряне на желаната процедура, но кмета от ВМРО и общински съветник от ГЕРБ ни увериха, че това ще стане до края на годината.

За да се уверим, че те не се заблуждават, потърсихме информация от извора – Министерство на енергетиката, което се явява програмен оператор на процедурата.

Зададохме доста подробни въпроси, но отговорите са повече от лаконични. Това вероятно се дължи на факта, че все още „изготвянето на Насоки за кандидатстване по Процедурата се намира в активна фаза, като Програмният оператор планира нейното обявяване в началото на 2021 г.“

Опитът от процедурата за улично осветление сочи, че от получаването на такава информация до отварянето на процедурата минават около 6 месеца, но дори и да бъде спазена прогнозата в писмото от Министерството на енергетиката, до края на годината процедурата няма да отвори.

Подсказка за възможностите проектното предложение на Община Трявна да получи по-добра оценка е информацията, че ще се насърчава партньорството с представители от Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

На предстоящото на 29 октомври заседание на Общинския съвет кметът на общината предлага сградния фонд да бъде изваден от капитала на МБАЛ „Д-р Теодоси Витанов“, като мотивът е именно това кандидатстване. Логично е да попитаме с какви други действия Общината се подготвя за отварянето на тази така важна процедура и ще го направим.

Питане към Министерство на енергетиката

Отговор на програмния оператор

No responses yet

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *