Какъв ден е днес?

Освен, че е облачен и студен, днес стават 6 месеца от големия дъжд от 12 юни, който нанесе доста щети.

Каква е равносметката?

Добрата новина е, че за каквото е поискала пари Община Трявна, от Междуведомствената комисия са им отпуснали.

Лошата е същата. Отпуснали са ни пари само за това, за което Общината е поискала.

Знам, защото след 4 месеца напразно очакване на информация от кмета, попитах секретаря на Междуведомствената комисия за какво е поискала пари Община Трявна и за какво са ни дали. Оказа се, че са получени само 2 преписки – 99 310 лева за възстановяване на разходи по овладяване на последиците от дъжда и 160 031 лева за възстановяване на рекултивираното общинско депо, което се свлече 6 дни след приемането на строежа. И двете искания са уважени.

Може би другите щети са отстранени с други средства?

Днес обиколих някои от местата, за които бях сигнализирал кмета, че има реални щети, за които трябва да се вземат мерки. Какво видях?

Тротоара на кръстовището на „Стара планина“ със старинната улица съвсем се е накъдрил, преминаването е на собствена отговорност и носи адреналин за смелчаците. Видимо продължава да се отмива основата на този тротоар и даже плочките да се ремонтират, подобрението ще е до първия дъжд, ако не се оправи отводняването на подпорната стена.

На улица „Тепавици“ промяна почти няма, само лентата за „обезопасяване“ на дупката се е скъсала. От снимките се вижда, че под асфалта си има дупка, която зимата има потенциал да се разшири, а когато падне сняг и се заледи, опитите за приземяване в дерето ще зачестят.

Промяна има на кръстовището на „Христо Ботев“ и „Иглика“. Приложен е принципът „Има шахта, има проблем. Няма шахта…“

Капакът на шахтата, за която през 2021г. кметът ме увери, че вече няма да прави проблем, и която на 12 юни т.г. без грам да се съобрази с тези думи пак върна вода и пропадна, вече е асфалтиран. Питам се като не може да се разтовари налягането в канализацията през тази шахта, няма ли да стане по-голяма беля, ама това е мрънкане на лаик. За това поисках да видя становището на специалист, въз основа на което е приложено това радикално решение и съгласуването с „ВиК“ ООД Габрово.

Използвах случая да предложа на кмета, след като сме изпуснали влака с междуведомствената комисия, поне да заложи в проекта на Капиталовата програма на Общината за догодина, средства за отводняване на подпорната на „Стара планина“ и оправяне на пропадането на „Тепавици“. Това е решение, което може да се изпълни най-рано през пролетта, но нали знаете, по-добре късно… Дано това предложение бъде прието, а изпълнението да не се проточи за необозримо бъдеще, като на тазгодишната Капиталова.

Предложение до кмета на Община Трявна от 12 декември 2022г.

Въпрос до Секретаря на Междуведомствената комисия
Отговор от Секретаря на Междуведомствената комисия за исканията и отпуснатото на Община Трявна финансиране

Въпрос до кмета на Община Трявна от 11 юли 2022г.

Напомняне за липсващи отговори, включително на питането за доклада за щетите от пороя от 15 август 2022г.

Боян Грозев

No responses yet

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *