Администрацията направи опит да отговори на въпросите за отсичането на трите липи на ул. „Ангел Кънчев“ в писмо, подписано от заместник кмета, което получих днес.

Нова порция разочарование изпитах, когато видях, че с лекота от името на кмета се признава, че „не е извършвана санитарна експертиза“ за състоянието на дърветата. Твърди се, че това не било необходимо, защото дърветата не са вековни.

Лошото е, че съгласно приетата и подписана от госпожа Кръстева (тогава Председател на ОбС) Наредба за изграждане и опазване на зелената система на територията на Община Трявна (чл.28(3)) Дълготрайни декоративни дървета могат да се отсичат или изкореняват само по изключение след писмено разрешение (…), издадено въз основа на санитарна експертиза за състоянието на дървото.

Дълготрайни и вековни май са различни неща, а самата наредба казва че дълготрайни са всички „декоративни видове широколистни и иглолистни дървета и храсти“!

В полученото писмо се казва, че имало множество сигнали за състоянието на тротоара и опасни клони. Аз твърдя, че има и други варианти за обезопасяване на дърветата и съхраняване на градската среда и кмета е избрала най-лесния – няма дърво, няма проблем.

А последния сигнал всъщност е бил от януари 2020 година, т.е. от преди 31 месеца и касае само една от трите липи. Получен е на 9 януари, а още на 10-ти кметът си издава разрешение да отсече дървото.

Тогава дървото оцелява, но в началото на юни тази година кметът си издава ново разрешително, този път явно и за трите липи. Два месеца и половина по-късно, на 11 август беше обявено затварянето на улицата заради планираната сеч, която се случи доста бързо, още на следващата сутрин.

Чудя се кое даде такъв стимул за бързи действия на администрацията след 31 месеца застой?

Дънерите са откарани още същия ден за бичене на площадката на една от тревненските фирми, а след това ще бъдат използвани за „нуждите на Община Трявна“.

Какви нужди има Община Трявна от разбичен липов материал и не беше ли по-благоразумно дънерите да бъдат дарени за нуждите на НГПИ „Тревненска школа“ или да се използват за традиционния облог съпътстващ Дните на дърворезбата (която традиция през настоящия мандат угасна)?

Пълния текст на писмото на заместник-кмета Маринов и моя отговор можете да прочетете тук:

Писмо от заместник-кмета Маринов в отговор на въпроси на Боян Грозев

Писмо от Боян Грозев с уточняващи въпроси

No responses yet

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *