Миналия четвъртък чух, а днес и прочетох в новия брой на „Тревненска седмица“, че подвеждам „обществеността в нашия град“.

Силни думи, но до колко имат връзка с реалността?

През септември миналата година внесохме предложение за промяна в  Капиталовата програма за закупуване на инверторни климатици за отопление на общите части на поликлиниката, опирайки се на експертно становище. На заседание на Комисията по бюджет и финанси бяха изтъкнати два аргумента, които счетохме за състоятелни и приехме искането на колегите да оттеглим така внесеното предложение до тяхното изясняване, а именно:

  • разходите за електроенергия за тези климатици биха товарили общинския бюджет или специалистите, наели помещения в сградата;
  • изпълнението на тези мерки може да се окаже пречка за кандидатстването за дейности по болницата и поликлиниката по въпросната Процедура „Енергийна ефективност в сгради“ (Норвежката програма).

Проблемът с допълнителния разход на електроенергия може лесно да се реши устойчиво с изграждане на онлайн или офлайн соларна централа за нуждите на сградата, което обаче е свързан с повече начални разходи, които трябваше да бъдат заложени в следващ бюджет.

Непосредствено след оттеглянето на въпросното предложение отправихме искане за становище от Министерство на енергетиката (УО на Процедурата) дали слагането на климатици в поликлиниката и поставянето на соларни панели за захранването им може да е пречка за кандидатстване по Процедурата със същата сграда.

След размяна на няколко писма получихме отговор, че в обследването за енергийна ефективност, с което се кандидатства се описват вече изпълнените енергоспестяващи мерки, а по Процедурата ще се финансират само нови мерки. С други думи идеята ни можеше да се реализира, като единственото ограничение беше, че при последващото кандидатстване разходите за климатиците и тези панели нямаше да бъдат възстановени по процедурата.

В първия работен ден на настоящата година изпратихме официално и публично предложение до кмета на Общината в подготвяния проект за Бюджет на Община Трявна да бъдат включени позициите „Ремонт на воронки и/или извеждане на външни водостоци на сграда Поликлиника“ и „Автономна система за отопление на сграда Поликлиника – общи части – климатици, захранвани от мрежова фотоволтаична система“, на стойност 40 000 лева.

На последвалите неформални срещи с ръководството на администрацията отново бяха изразени опасения, че реализацията на тези предложения може да бъде пречка за кандидатстване по Норвежката програма. Ние предоставихме цялата налична информация и очаквахме, че проблемът с течащия покрив и отоплението на Поликлиниката ще бъде поне дискутиран при представяне на проекта за Бюджет  в Общинския съвет и администрацията ще предложи свой вариант за решение на проблема.

По време на дискусията, когато повдигнах въпроса и попитах защо Капиталовата програма за пореден път не са предвидени средства за Поликлиниката кметът на Общината ми отговори, че е наша работа да си осигурим подкрепа в Общинския съвет за отопление на сградата. Как и защо този проблем не заслужава вниманието и усилията на ръководството на администрацията не искам да предполагам.

Междувременно още една зима си мина, а коридорите на поликлиниката си останаха студени и дъждовни.

В началото на април поискахме информация колко ще струва ремонта на покрива на поликлиниката, за да предложим промяна в Капиталовата програма, с която поне тези течове да бъдат спрени окончателно. Не получихме обаче такава възможност. До момента отговор с ясна стойност от администрацията няма. Получих обаждане от заместник-кмета Маринов и снимков материал от покрива, както и уверение, че не са нужни много пари и по линия на текущи ремонти такъв ще бъде извършен в най-скоро време. Това време обаче, 5 месеца след получаване на нашето писмо и в разгара на есента, още не е дошло.

И така докато аз, както разбирам, подвеждам „обществеността в нашия град“, покрива на поликлиниката продължава да си тече; на прага сме на още една зима, през която всички ние ще студуваме докато чакаме за преглед при медицинските специалисти, на фона на поредната вълна… но отново чуваме обещания, че ремонтът на покрива „ще бъде извършен преди настъпване на активния (?!) зимен сезон“!

За отопление и толкова не чуваме, освен мъглявото обещание да се търсят варианти за кандидатстване по Плана за възстановяване и устойчивост, за който все още не се знае кога ще заработи и при какви параметри.

А дано…

No responses yet

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *